Generace "0" (2008)

Cyklus portrétů mladých lidí, kteří se stávají novodobou elitou národa. České znění.

E1 - Martina Sáblíková - obyčejná holka, která dobyla svět.
V první části nového cyklu Erika Taberyho a Tomáše Kudrny Generace "0", nazvané Královna rychlých nožů, představíme rychlobruslařku, mistryni světa Martinu Sáblíkovou. Dovíme se o jejím pracovním dni těsně před závody, od tréninků až po odpočinek v hotelovém pokoji, ale i o tom, jaká byla cesta mladičké závodnice k mistrovství, škola a rodinné zázemí.

E2 - Pavel Franc - advokát, kterého respektují i nadnárodní koncerny.
Ve druhém vydání cyklu Generace "0" představíme jednoho ze zakladatelů Ekologického právního servisu Pavla France. Sejdeme se s ním v Nošovicích, kde zastupoval místní občany v kauze Hyundai, na poli sedláka Rajtera vedle hliníkárny Nemak, ale i na rodinném výletu do přírody a dovíme se o jeho názorech na životní prostředí a ekologii.

E3 - Petra Hůlová - prozaička, která mezi zahraničními cestami doma sbírá literární ceny.
V Generaci "0" navštívíme nadějnou prozaičku Petru Hůlovou. Už její prvotina "Paměť mojí babičce" byla oceněna a po Magnesii Liteře přišly další ceny: Cena Jiřího Ortena a letos Cena Josefa Škvoreckého. S Petrou Hůlovou se seznámíme na autorském čtení v Dobrušce, prožijeme s ní chvilky doma uprostřed rodiny a ve vlaku - na cestách se rodí její příběhy, ale také se sejdeme v pražském knihkupectví Torst a v čokoládovně "U červené židle".

E4 - Martin Schnabl - jeden z mála fyziků, který opravdu rozumí teorii strun.
V dokumentu Vykladač vesmíru a černých děr se setkáme s jedním z našich nejmladších a nejuznávanějších fyziků Martinem Schnablem, který se mimo jiné snaží objasnit původ vesmíru. Jenže i vědec je obyčejný člověk, který s manželkou plánuje nový domov, jede do Krkonoš lyžovat, pravidelně každé ráno vodí děti do školky a leze po skalách. Kromě toho přednáší, bádá a spolupracuje s kolegy ve Fyzikálním ústavu a večer s nimi posedí v restauraci.

E5 - Maxim Velčovský - vizuální umělec, který dobývá svět.
V cyklu "Generace 0" pod názvem "Designový revolucionář" uvedeme portrét mladého vizuálního umělce Maxima Velčovského. Spolu s ním navštívíme jak vetešnictví, která ho inspirují, tak třeba Kebab fashion store, kde navrhoval interiér. V bytě jeho rodičů uvidíme Maximovy rané práce a zjistíme, jakou roli sehráli ve formování synovy osobnosti. Maxim Velčovský dává nové významy starým užitým věcem, provokuje a kritizuje naši vyčpělou sociální kulturu.

E6 - Tomáš Netopil - dirigent, kterému už tleskali v Tokiu, Drážďanech i Vídni.
Ještě před osmi či devíti lety si Tomáš Netopil přivydělával v restauracích jako houslista v cimbálové muzice. Dnes diriguje ty nejprestižnější orchestry po celém světě. Kariéra kroměřížského rodáka nabrala strmý směr vzhůru na mezinárodní scénu. Chcete ho vidět dirigovat? Kupte si lístky do Bavorské státní opery, na London Philharmonic Orchestra nebo na Izraelskou filharmonii. Anebo si počkejte na Prahu, od příští sezony bude Tomáš Netopil ve svých 33 letech šéfdirigentem orchestru Národního divadla.

E7 - Radoslav Banga - zpěvák, který rozhýbal debatu o xenofobii a rasismu.
V Generaci "0" představíme Radoslava Bangu. S kapelou Gipsy.cz rozhýbává těla romských i bílých fanoušků, stejně jako debatu na téma xenofobie a rasismus v české společnosti. Radoslav zdaleka není pouze populární zpěvák, stal se ambasadorem kampaně Evropského roku rovných příležitostí a neoficiálním mluvčím mnoha českých Romů.

E8 - Štěpánka Stein a Salim Issa - umělci, kteří v Praze našli malou Hanoi.
Štěpánka Stein a Salim Issa tvoří originální fotografickou dvojici. Mají svůj rukopis a nezaměnitelný styl. Zaměřují se na dokumentární, módní i reklamní fotografii. Jejich díla byla několikrát oceněna v prestižní fotografické soutěži Czech Press Photo. Tvoří konceptuální dokumentární fotografické série, za které sbírají ceny v Čechách i v zahraničí. Jejich posledním projektem je Little Hanoi, série portrétních fotografií z pražské vietnamské komunity. Čím jsou výjimečné jejich fotografie? Jak přemýšlejí? A jak se vlastně fotografuje ve dvou?

E9 - Tomáš Sedláček - ekonom s pověstí a vizáží bohéma filozofem ekonomických teorií.
Ekonom s pověstí a vizáží bohéma, komentátor ekonomických procesů, bývalý poradce prezidenta Václava Havla a ministra Bohuslava Sobotky. Lektor, hlavní makroekonomický stratég ČSOB, stipendista Yale University, jeden z nejnadanějších mladých ekonomických mozků, filozof ekonomických teorií, člen Národní ekonomické rady vlády, lyžař a cyklista. To vše a mnohé další je Tomáš Sedláček.

E10 - Michal Lukeš - historik, který oživil mamuta.
Tentokrát představujeme mladého historika, který se už v šestadvaceti letech stal ředitelem tak konzervativní instituce, jako je Národní muzeum. Michal Lukeš nám bude průvodcem expozicemi i málo známými depozitáři. Zároveň představí svou ideu muzea, které obstojí v mezinárodním srovnání a bude otevřené všem vrstvám společnosti.

E11 - Adam Gebrian - architekt, který zpracovával projekty pro Bombaj, Dubaj i Sao Paulo.
Další osobností z cyklu Generace "0" je Adam Gebrian, kterého mnohem víc než stavění domů zajímá to, jak změnit naše myšlení o architektuře. Setkáme se s ním a jeho přítelkyní, rovněž architektkou, v jejich dejvickém bytě. Gebrianovy názory na architekturu uslyšíme na workshopu brněnského VUT i na setkání s kolegy v pražském architektonickém studiu A 69. Společně se zúčastníme architektonické show Pecha Kucha Night.

E12 - Jan Mrkvička - člověk, který se rozhodl pomáhat druhým v nouzi.
V poslední části Generace "0", nazvané Dealer rozvojové pomoci, navštívíme zástupce ředitele sekce humanitární pomoci organizace Člověk v tísni Jana Mrkvičku. Sejdeme se s ním na půdě olomoucké univerzity, kde proběhne nábor nových stážistů pro Člověka v tísni, u něj doma v Buštěhradu i v pražské budově organizace. Dozvíme se o humanitárních misích doma i v zahraničí, o Mrkvičkově práci a co vůbec znamená pomáhat.



 
Top of page