Nová al-Káida / The new al-qaeda (2005)

Na počátku padla newyorská "dvojčata". Následovaly Madrid, Londýn a další. Západ se začal opravdu bát. Počet obětí nadále roste, strach sílí a teroristé jsou stále o krok vpřed. České znění.

E1 - Drogový dealer, realitní makléř a telefonista
Boj proti terorismu je během na dlouhou trať. Teroristické organizace jsou živým organismem, který vyniká neuvěřitelnou schopností pružné reakce. V taktické bitvě, v náročné šachové partii, pronásledujeme radikály po celém světě. Padne-li jeden, zastoupí ho dalších pět. Každý úspěch připomíná Pyrrhovo vítězství. Alespoň prozatím.
Úvodní díl dokumentární série reflektuje bombové útoky v Madridu a zároveň si všímá aktuálního vývoje terorismu. Teroristické buňky nenásilně prorůstají do západní civilizace a neustále vymýšlejí nové okamžiky nepříjemných překvapení.

E2 - Džihád.com
Globální svět se „zmenšuje“ a stále důležitější roli v mezilidské komunikaci hraje internet. Populární médium objevuje další a další kroky, které usnadňují a urychlují kontakt lidí ve virtuálním světě. To s sebou ale přináší i velká rizika.
Internet je také místem, které usnadňuje práci teroristům a zároveň jim slouží jako vlivný prostředek propagandy. Díky relativně velké anonymitě mezi sebou mohou radikálové intenzivně komunikovat a přijímat potřebné povely.

E3 - Frontová linie Pákistánu
Taliban padl, teror pokračuje. Překročil hranice Afghánistánu a zaplavil souseda, který se odvážil „sloužit“ Západu.
Pákistán, jaderná velmoc v regionu střední Asie, zažívá krušné chvilky. Kvůli spojenectví se Západem je každodenně sužován teroristickými útoky. Aktivity radikálů sílí a vybírají si své oběti bez ohledu na jejich jména a postavení. Umírají obyčejní lidé i významné osobnosti.
V horách na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem je pořádně horko. Nikdo nedokáže přesně určit, odkud přijde další úder. Taliban? Al – Káida? Nebo někdo další?



 
Top of page