Restart 2 (2008)

Příběhy těch, kteří prošli životním restartem a našli cestu ze zdánlivě bezvýchodné situace. České znění.

E1 - Buď anebo o knize života písničkáře K. - příběh originálního muzikanta a rozhlasového redaktora, který v průběhu boje s rakovinu prošel vnitřní proměnou.
První díl z nové série úspěšného cyklu Restart je věnován okamžikům zlomu v životě redaktora náboženského vysílání v rozhlase - Karla Vepřeka. Autor a interpret osobitých autobiografických písní se ocitl na životním rozcestí přibližně v době, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu. Během nevyhnutelné konfrontace s nemocí se vnitřně změnil. Po operaci se zjemnil v projevu, vyzrál, začal žít zdravěji. Také našel nový vztah. Podařilo se mu opustit stereotypy pražského života a usadit se na venkově. Na dokumentárním snímku Vladimíra Merty, který je koncipován jako introspektivní obrazová báseň, upoutá porozumění obou hudebníků, z nichž jeden stál před kamerou a druhý za ní.

E2 - Hledání domova, Luisa mezi Čečnou a Českem - příběh ženy, která si dokázala po útěku před válkou vytvořit v Čechách nový život.
Luisa přišla do Čech před sedmi lety. Přišla bez ničeho, se dvěma dětmi, mladšího Chárona musela nést v náručí. Nesla ho i několik dní a nocí, když utíkala přes čečenské hory před válkou a rodinou svého muže. Poté, ho Rusové zabili, náleželi totiž oba synové jeho původní rodině. Luisa se ale svých dětí vzdát nechtěla. Po několikaměsíční pouti po uprchlických táborech východní Evropy se dostala do Čech. Získala azyl a brzy se jí podařilo odejít i z uprchlického tábora a začít zase žít normálním životem. O tom, co Luise pomáhalo získat chuť zase žít, je dokument režisérky Petry Ležákové.

E3 - Já jsem se našla, o Evě, mámě tří dcer - příběh romské ženy, která dokázala jít dál i po ztrátě v rodinném životě.
Třetí díl dokumentárního cyklu Restart je věnován příběhu Evy, pro kterou byla vždycky tou nejdůležitější hodnotou rodina. Dlouhá léta se úspěšně starala o tři dcery, z nichž jedna trpěla svalovou dysfunkcí a druhá byla od narození fyzicky i mentálně postižená. Ve svých pětatřiceti letech, když se zdravotní stav dcer víceméně stabilizoval, začala studovat na střední škole sociální studia pro dospělé. Tehdy přišla rána odněkud, odkud zatím vždy přicházela jen podpora. Evin manžel se totiž zamiloval jinde. Po delším váhání se rozvedla a musela sebrat všechny síly, aby se zcela neuzavřela do sebe a mohla pokračovat v plnohodnotném životě. O tom, co jí v nejkritičtějších chvílích pomohlo, je dokument režisérky Theodory Remundové.

E4 - Vnitřní zrak, slyšící ruce zvukaře Pavla - příběh slepého zvukaře, který navzdory svému handicapu žije nesmírně naplněným a svobodným životem.
"Pravda je omamná květina, slabé nezabije a silné nezahojí... Nevadí, hledejte dál... po barvě... po vůni... poslepu. A třeba s bílou holí."
Hrdina čtvrtého dílu dokumentární cyklu Restart, nevidomý zvukař Pavel Musil, měl pocit, že režisér a hudebník Vladimír Merta text zmíněné písně složil právě o něm, i když se v době jejího vzniku ještě neznali.
Poetický dokument Vladimíra Merty o Pavlu Musilovi je však každopádně důkazem toho, že režisér svému hrdinovi opravdu rozumí. Pavel Musil svou slepotu nepovažuje za nemoc, ale za odlišnost, na kterou je hrdý. K zásadnímu obratu v jeho životě došlo ve chvíli, kdy dokázal svou slepotu přijmout. O té doby se mu tvrdým úsilím podařilo vybudovat si schopnost žít šťastně a naplno. Přispívá k tomu také jeho třetí, konečně šťastné manželství a práce pro nadaci Mluvící kniha, kde se podílí na vzniku zvukových knih pro nevidomé.

E5 - Tanec s andělem, Inka mezi dvěma břehy - příběh malířky, kterou nezlomila ani povodeň, ani duševní nemoc.
"Příroda mě uklidňuje. Cítím, jak mě voda objímá a pohlcuje. Je to nádhera, je to všechno," říká výtvarnice Inka Jamrichová, která je hrdinkou dalšího dílu dokumentárního cyklu Restart.
Inka zažila povodně v době, kdy pracovala jako ošetřovatelka v pražské ZOO a bydlela tam na ubytovně. Tehdy přišla úplně o všechno. Prožitý stres přispěl ke vzniku psychického onemocnění, se kterým Inka bojuje dodnes. Malování jí ale pomáhá se z depresí dostat. Prošla velkou životní proměnou, týkající se nejen tvůrčí práce, ale i partnerských vztahů. Díky všemu těžkému, co prožila, je dnes její život bohatší a naplněnější než dříve. V čem konkrétně, to uvidíme v originálním podání dokumentaristky Daniely Gébové.

E6 - Devět tváří duše, třetí kariéra elektrikáře Františka - příběh muže, který po dlouhém hledání přišel na to, jaký partnerský vztah a jaká práce ho učiní opravdu šťastným.
Další díl dokumentárního cyklu Restart je věnován panu Františkovi, který právě teď prochází těžkým obdobím. Dostal totiž od svého dosavadního zaměstnavatele dopis, že už pro něj nemá uplatnění. Byl zaměstnán jako lektor osobního rozvoje se zaměřením na vzdělávání dospělých. Jedná se o druhou výpověď ve Františkově životě. Ta první byla před pěti lety, kdy v podniku dostali výpověď všichni nad padesát. Marie Šandová ve svém dokumentu zkoumá způsoby, jakými se František snaží ze své obtížné životní situace dostat. Mapuje také jeho dosavadní životní dráhu, která byla ve znamení mnoha inspirativních profesních i osobních změn.

E7 - Zahojené jizvy, Renata má vlastní adresu - příběh ženy, která si dokázala vytvořit samostatný domov navzdory tomu, že zázemí původní rodiny nikdy nepoznala.
Další díl dokumentárního cyklu Restart je věnován sedmatřicetileté Renatě, která pracuje jako dělnice a od loňského roku žije ve vlastním bytě. Tyto zcela obyčejné věci pro ni znamenají velký životní úspěch. Lidé, kteří znají její dosavadní životní cestu, to považují téměř za zázrak. Přišla na svět jako jedno ze šesti dětí. Její matka po rozvodu nezvládala ani partnerství, ani rodičovství. Renata strávila dětství v dětských domovech. Během dospívání se pokusila o sebevraždu a následně pobývala řadu měsíců v psychiatrických léčebnách. Po dosažení 21 let věku doslova živořila v domově důchodců.
O zásadním obratu v jejím životě a o lidech, kteří jí pomohli postavit se na vlastní nohy, vypráví ve svém dokumentu režisérka Marie Šandová.

E8 - Nevíš dne ani hodiny, knihovnice Jana trenérkou paměti - příběh ženy, která třicet let pracovala jako knihovnice a výpověď pro "nadbytečnost" pro ni neznamenala konec, ale naopak začátek mimořádně inspirativní pracovní etapy.
Hrdinka posledního dílu cyklu Restart dostala v roce 2006 výpověď z Krajské knihovny pro nadbytečnost. Bylo pro ni těžké hlásit se na pracovním úřadě jako nezaměstnaná. V té chvíli si z furiantství řekla: "Přece se dokážu postavit na vlastní nohy a budu dělat to, co umím." V Krajské knihovně Vysočiny za posledních deset let vybudovala oddělení pro zdravotně postižené. Toto oddělení dnes poskytuje služby na úrovni, které jsou inspirací pro celou řadu jiných knihoven. Získala certifikaci jako trenérka paměti a začala spolupracovat při rehabilitaci lidí po cévních mozkových příhodách a při aktivizačních programech pro seniory. Zpětně má Jana pocit, že skok do neznáma a začátek nové pracovní etapy ustála. Režisérka Marie Šandová ve svém dokumentu zachytila i osobní stránky života této obdivuhodné ženy.



 
Top of page