Poklad, který nevoní / The Fabulous Story of Poop (2007)

Jediná kráva dokáže za rok vyprodukovat až 65 000 litrů hnoje. To dokazuje, jak důležité je vyměšování v životě krávy. Hnůj, hovno, mrva, bobky, lejna, koláče... Přestože pro ně máme barvitý slovník, zvířecí výkaly jsou celkem fuj a nehodí se jako téma konverzace. Takže kdykoliv to bude možné, použijeme voňavé krycí jméno: Růže. Ve světě zvířat není růže jen voňavý hold včerejšímu obědu. Může přilákat potravu nebo informovat o nově příchozích... Ale lidé mají také dobrý nos na používání této cenné hmoty. Objevili mnoho různých užitečných způsobů, jak nakládat s našimi vonícími přáteli. Hnojivo, stavební materiál, mýdlo, zkrášlující přípravky, káva... zdá se, že jejich použití nezná mezí. Tak se s námi vydejte na objevitelskou cestu za kyticí růží...
České znění.

E1 - Ve jménu "růže"
Jeden člověk vyprodukuje během svého života více než šest tun výkalů. Přes svou důležitost ale tato oblast naší činnosti dodnes zůstává tabu. Dnes se pokusíme tradiční tabu prolomit a prozkoumat vše, co s lidskou stolicí souvisí, včetně fyziologie. Ukážeme si, co exkrementy vypovídají o našich předcích, a dozvíme se, jaké mají uplatnění jako zdroj energie, nebo dokonce i potravy. Fascinace tímto materiálem přiměla alchymisty, aby jej proměňovali ve zlato, a jednoho umělce, aby zkonstruoval zařízení, které jej vyrábí uměle. Zveme vás na výpravu plnou objevů, přestože ne vždy voní jako růže. Začneme ve Francii, u lékaře specialisty na problematiku lidské stolice - proktologa.

E2 - Revoluce na trůnu
Průměrný sedmdesátiletý člověk celkem stráví na toaletě šest měsíců. Pokud trpí zácpou, je nutné toto číslo vynásobit dvěma. Přes svou důležitost jsou však toalety ve slušné společnosti tabu. Nebylo tomu tak ale vždycky.
Naše putování začne u toalet starých Římanů, poté se budeme zaobírat například královskými trůny a skončíme u nejmodernějších japonských zařízení. Rodištěm moderního typu toalet je Londýn.

E3 - Svatá hromádka
Více než dvě miliardy lidí nemají přístup k toaletám. Zbylé dvě třetiny obyvatel této planety si ale žijí jako králové, protože záchodová mísa, to je trůn. A královské trůny si zaslouží, aby jim dávali tvar nejlepší návrháři. Součásti toalet se vystavují v galeriích, na trhy míří luxusní výrobky a veřejné záchodky se proměňují v malá království. V rámci boje proti vandalizmu se objevují nové koncepce, jako jsou vysouvací veřejné toalety nebo využívání bezpečnostních kamer. Ve jménu trůnu byla zahájena revoluce na poli inovací toalet.

E4 - Ve jménu trůnu
Ani ve zvířecím světě není stolice jen holdem včerejší večeři. Může přitahovat budoucí kořist nebo oznamovat okolí, kdo je tu pánem.
I my, lidé, jsme pro ni našli různé využití. Například jako hnojivo, stavební materiál, mýdlo, krášlící prostředky a dokonce z ní vyrábíme i speciální kávu. Zdá se, že možnosti jsou nekonečné. Pojďme je společně všechny prozkoumat. Proč například zvířata tvoří stolici tak rozdílných tvarů a velikostí?





http://www.filefactory.com/file/cba0696/n/PKNevoni-01-Ve_jmenu_ruze.avi
http://www.filefactory.com/file/cbfeb26/n/PKNevoni-02-Revoluce_na_trunu.avi
http://www.filefactory.com/file/c5d0778/n/PKNevoni-03-Svata_hromadka.avi
http://www.filefactory.com/file/cb6cfe8/n/PKNevoni-04-Ve_jmenu_trunu.avi
 
Top of page