Běž domů, Ivane (2010)

Hodinový dokument se ohlíží za odchodem sovětských vojsk. V průběhu let 1990–1991 opustily Československo v 925 transportech 73,5 tisíce vojáků, vedle toho i 39 tisíc jejich rodinných příslušníků. Prvním městem v zemi, které na jaře 1990 okupanty vyprovodilo, byl Frenštát pod Radhoštěm, poslední adresa bývalého pobytu Sovětské armády se vylidnila v roce 1991 v Milovicích.
Dokument nabízí výpovědi pamětníků, historiků, zástupců tehdejších samospráv a dalších odborníků. Nevyhýbá se stručné rekapitulaci události roku 1968. Neformálním průvodcem mozaikou soukromých osudů, poznamenaných "šedesátým osmým" je Karel Petržílka z Milovic, který za zpěv písně Běž domů, Ivane skončil ve vězení a později prakticky na okraji společnosti.
Prostřednictvím osobních vzpomínek i archivních záznamů se ale především přeneseme do roku 1990 až k odchodu ruských vojsk i ke všemu, co tomuto dějinnému okamžiku předcházelo. Nejde přitom jen o jednání na nejvyšší úrovni, která připravovala nebývalý transport vojenské techniky, soukromých majetků a osob, ale i o emoce, které tyto kroky doprovázely na všech úrovních až směrem k řadovým občanům zasažených míst. Stranou zájmu nezůstávají ani ekologické škody a rozsah poničených objektů či památek, které po odchodu ruských vojáků zůstaly.
České znění.



 
Top of page