Mafie / Origins and History - The Italian Mafias and the Mafias around the World (1999)

Pětidílný americký dokumentární cyklus přináší jak ohlédnutí za minulostí, tak objektivní analýzu současnosti onoho zvláštního světa, který se řídí vlastními zákony. České znění.

E1 - Původ a historie zločineckých organizací
Podoba mafie, symbolu zločinného spiknutí, krvavých tajemství a mlčení až za hrob, se během staletí měnila. Organizovaný zločin se nevyhnul žádnému kontinentu a patří k největším problémům současného světa.

E2 - Drogy a obchod
Obchod s narkotiky kvete na všech kontinentech a jako rakovinný nádor prorůstá společenskými strukturami. Vlády mnoha zemí proti němu více méně neúspěšně bojují a hledají nové způsoby, jak s narkomafií bojovat. Ta si zatím rok co rok připisuje pohádkové zisky.

E3 - Jihoamerické a orientální skupiny
Třetí díl amerického dokumentárního cyklu o minulosti i současnosti mafie vás zavede do Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Doménou organizovaného zločinu v některých zemích těchto kontinentů je výroba a pašování narkotik. Drogoví baroni ovládají celá území spolu s miliony převážně venkovských obyvatel. A spojenectví organizovaného zločinu s politickými strukturami je tu pohříchu běžnou praxí.

E4 - Nové organizace
Čtvrtá část cyklu je věnována proměnám organizovaného zločinu ve východní Evropě a v zemích bývalého Sovětského svazu. Na scéně tu totiž byly i tajné služby těchto zemí - především KGB - které udržovaly kontakty s místním organizovaným zločinem. Financovaly také destabilizující hnutí po celém světě - často prostřednictvím zisků z obchodu s narkotiky. Bilance války proti organizovanému zločinu je silně ovlivněna ekonomickými zájmy. Je vedena pouze proti "malým rybám", a proto se nikdy nedotkla velkých bossů zločinecké sítě.

E5 - Jejich strategie a podnikatelské aktivity
Moderní zločin povýšil do světa velkých financí a vysoké politiky. Říká se tomu "třetí úroveň zločinu". To, co nepřesně definujeme jako mafii a co média tvrdošíjně zpodobňují jako chobotnici s mnoha chapadly a jedinou hlavou, ve skutečnosti už neexistuje. Moderní zločin lze spíše přirovnat k nádoru, který má řadu metastází, přičemž každá vyvíjí aktivity v oblasti svého zájmu. Jestliže toto nepochopíme, nemůžeme s ním ani bojovat ani nad ním zvítězit.



 
Top of page