Restart (2007)

Příběhy těch, kteří prošli životním restartem a našli cestu ze zdánlivě bezvýchodné situace. České znění.

E1 - Proměna Pavly aneb cesta ke světlu
Pavla Tichá nastoupila hned po gymnáziu dráhu úspěšné manažerky v rozvíjející se zahraniční reklamní agentuře v centru Prahy. Jak sama říká, byla zapáleným budovatelem kapitalismu. Ve své práci vždy hledala nějaký vyšší smysl a měla pocit, že u její firmy tomu tak je. Při reklamních akcích na vybrané produkty se vybíraly peníze na dobročinné účely apod. Po jedné z takových akcí pochopila, že její představy o bohulibé činnosti jsou velmi idealistické a firmě jde vždy jen o vydělané peníze a využití lidské síly na maximum. V té době už také navštěvovala psychoterapeuta, protože si uvědomovala, že život je také o něčem jiném než o práci. Nefungovaly jí vztahy, její citový život byl bez emocí a jakoby zploštělý. Tehdy si plně uvědomila, že je typickým příkladem vyhořelé manažerky.
Odešla z práce a začala pracovat v restauraci teologické fakulty Maraton jako barmanka. Věděla, že musí začít nějak jinak a potřebuje k tomu silnou motivaci zvenčí. To se záhy stalo, avšak v naprosto jiné podobě než si Pavla představovala. Před třemi lety si nahmatala bulku v prsu a po návštěvě lékaře zjistila, že má rakovinu s výhledem půl roku života. V ten moment se jí vše zhroutilo. Naštěstí měla kolem sebe přátele a také psychoterapeuta, kteří se ji snažili podržet a dát jí nějakou naději.
Pavlu čekalo závažné rozhodnutí v podobě operace. Stát se mohlo všechno. Napřed si rozhodila losy po větru. Pak se snažila meditovat v krajině. V pravé poledne viděla na obzoru 3 průhledné bytosti. Rozhodla se pro operaci a uvědomila si jednu pro ni velice závažnou věc, že život sám o sobě má smysl, a že nepotřebuje pořád někomu dokazovat, jak je ve všem nejlepší!
Půl roku po operaci měla intenzivní pocit, že musí být sama a v přírodě načerpat nové síly. Putovala jen se psem od východu na západ po Novohradských horách. Po cestě si psala deník, aby si uvědomila, jaká je její příští cesta životem. V úplné samotě našla vyšší duchovní vedení a začala věřit, že vše je tak jak má být a dostalo se jí nebývalého vnitřního klidu. Jako by teprve touto neblahou zkušeností zjistila pravou podstatu bytí.
Po této cestě si dokonce našla milujícího partnera (43 let), který v 17 letech prodělal rakovinu. Založila nadaci Amélie pro duchovní a psychickou pomoc pro onkologicky nemocné. Pracují zde dobrovolně a zadarmo různí terapeuti. Jako bývalá PR manažerka se Pavla snaží získat další prostředky pro pobyty v přírodě pro onkologické pacienty. Spolupracuje také velmi úspěšně s lékaři v nemocnicích, kteří si sami uvědomují tuto důležitou činnost. Pavla si velmi dobře uvědomuje, že se jí každou chvíli může stát cokoliv, proto si váží každé vteřiny svého života a snaží se pomáhat, kde je potřeba.

E2 - Jde o toho kluka aneb cesta z ulice k domovu
Julie, hrdinka druhého dílu dokumentárního cyklu Restart, má ve svých 24 letech za sebou složitou životní historii. Vyrůstala po dětských domovech. V osmnácti letech přišla neočekávaně do jiného stavu. Když přišel Míša na svět, Julie žila tak neuspořádaným způsobem, že se i on dostal do ústavní péče. V nejtěžších chvílích svého života se Julie setkala s Hanou Kábrtovou, zakladatelkou Domu na půl cesty v Kynšperku nad Ohří. Hana se se jí stala pomocnicí, oporou a nejbližším člověkem. Za poslední rok se za pomoci Hanky Juliina situace výrazně zlepšila. Její cestu k domovu a obyčejnému šťastnému životu ve svém dokumentu mapuje režisérka Marie Šandová.

E3 - Jak jsem nepotkal ryby aneb cesta z duševní nemoci
Ve třetím dílu dokumentárního cyklu Restart nás režisér David Vondráček seznámí s příběhem Jiřího Pavla. Syn Oty Pavla Jiří po svém otci podědil nejen spisovatelské sklony, ale i dispozici k duševnímu onemocnění - maniodepresivitě. Vážná duševní nemoc však pro něj neznamenala definitivní vyřazení z plnohodnotného života. O návratu k opětovné chuti žít, k síle, vitalitě a tvořivosti hovoří v dokumentu kromě Jiřího Pavla také nakladatelka Slávka Kopecká a psychiatrička Klaudie Borzová.

E4 - Okolnostem navzdory aneb cesta od úrazu k rodině
Zkouška novomanželského vztahu Simony a Miroslava, hrdinů čtvrtého dílu dokumentárního cyklu Restart, byla opravdu těžká. Simona na svatební cestě spadla z kola a její úraz měl dalekosáhlé následky. Naštěstí ale kolem sebe měla lidi, o které se mohla v těžké životní situaci opřít. S manželem přivedli na svět dvě zdravé děti. Početí i narození dětí považuje Simona za zázrak, za skutečně nový začátek. Oporu našla nejen v manželovi, ale i u Václava Vašíčka, který ví o životě na invalidním vozíku všechno dobré i zlé. Autorkou tohoto dílu je režisérka Marie Šandová, která je zároveň autorkou myšlenky celého cyklu Restart.

E5 - Václav a Monika aneb cesta ke štěstí
Hrdina pátého dílu dokumentárního cyklu Restarty, Václav, byl v mládí hyperaktivní a věnoval se několika sportům. Jako fotbalový brankář se propracoval až do ligy. Na dno se dostal po závažné nehodě, kdy mu pod kola náklaďáku skočilo malé dítě, které na následky úrazu zemřelo. Přišel o řidičský průkaz, tím pádem i o práci a také o bydlení. Nastaly u něj psychické problémy. V té době byl založen Nový prostor a Václav tam nastoupil jako prodejce. Lidé okolo Nového prostoru mu pomohli přežít to nejtěžší období. Před dvěma lety potkal Moniku, která byla tehdy také bez domova. V tu chvíli se ale již začala odvíjet ta lepší kapitola jeho života. Václavův životní "restart" mapuje ve svém dokumentu Daniela Gébová.

E6 - Povodeň aneb cesta pod vodu a zpět
Hrdinka šestého dílu dokumentárního cyklu Restart, lékařka Blanka, měla v roce 2002 v Praze na Kampě zavedenou ordinaci i hezký byt, ve kterém žila s mužem a třemi syny. Velká voda ji zasáhla s plnou silou v materiální sféře i v osobním životě. Ordinaci i byt zaplavila voda, manželství se rozpadlo, otec zamezil dětem, aby se se svou matkou stýkaly. Blanka neměla v prvních měsících po povodni ani práci, ani rodinu. O cestě Blanky zpět do normálního života vypráví dokument Miloslava Kučery.

E7 - Další krásnej víkend aneb cesta z ofsajdu
Hrdinou sedmého dílu dokumentárního cyklu Restart je Stanislav Berky, který se před šesti lety rozvedl. Jeho manželka si našla partnera, který jejich děti odmítal. A tak tehdy patnáctiletá Nicol, jedenáctiletý Standa a čtyřletý Jakub zůstaly s tátou. Stanislav se pomalu učil být tátou i mámou zároveň. Ocitl se také v těžké bytové situaci. Nakonec neměl kam jít a tak byl nucen rodinu dočasně rozdělit... O cestě Stanislava Berkyho zpět k naplněnému životu v úplné rodině a zároveň o jeho další lásce - fotbalu, vypráví dokument režisérky Petry Ležákové.

E8 - V dobrém a zlém aneb cesta s cílem neznámým
Hrdinou osmého dílu dokumentárního cyklu Restart je Josef, který zůstal po sportovním úrazu v roce 1998 upoután na invalidní vozík. V době před úrazem již Josef chodil se svou nynější ženou Blankou - jejich společným koníčkem byl společenský tanec. S tanečním klubem Rytmus se dostali až ples ve vídeňské Opeře. Díky vnitřní síle své osobnosti a také díky opoře přátel a rodiny dokázal Josef v životě uskutečnit vše, co považoval za opravdu důležité. Jeho desetiletou cestu od bezmoci k současnému naplněnému a šťastnému životnímu období můžeme sledovat v dokumentu Marie Šandové.

E9 - Naděje pro návrat aneb dvacet minut cesta tam, zpátky dvacet let
V devátém dílu dokumentárního cyklu Restart nás režisérka Marie Šandová seznámí s příběhem Milana S., který je ve výkonu trestu ve věznici Valdice. Za vraždu a účast v rozsáhle organizované trestné činnosti mu byl udělen 20 let odnětí svobody. V průběhu trestu prošel duchovní proměnou. Zásadní vnitřní obrat a také všestranná pomoc faráře Josefa Kordíka mu dávají naději na plnohodnotný návrat do normálního života.



 
Top of page